DE KILLE - een stukje geschiedenis
Met de “Kille” denken wij aan de plaats waar de straat tegenaan de dijk botst, een restaurant met dezelfde naam en het tot appartementen gerenoveerd industriegebouw, en niet in het minst de prachtige uithoek aan de rivier.
Voorheen werd dat daar Kaaiweg genoemd. Dit was het oud straattracé vanaf de Schelde, tussen de Aubroekpolder en de afgesneden oude Scheldemeander van de Roggeman, richting dorpsplein leidend tot de huidige Kasteellaan.
Aanvangend bij een kaai aan nog bestaande kil of inham met oude aanlegplaats, in het landboek van Moerzeke van 1772-1782 aangeduid als "caeye" naast "moessche kille"; ook op oudere kaarten al aangeduide kille. In de eerste helft van de 19de eeuw ontstond hier enige industriële activiteit. Aan de zuidelijke straatzijde bevond zich voor 1844 een stenen oliewindmolen bijgenaamd "het stampkot" waar door het pletten van lijnzaad olie werd geproduceerd. De constructie werd in 1844 gewijzigd tot een woning. Aan de gemeentekaai naast de Schelde-oever kwamen naast magazijnen en beerputten een zoutziederij en oliefabriek tot stand.
Waar de Kille tot 1970 werd gespoeld door een aanwezige sluis en dus in zekere mate werd vrijgehouden van verzanding kwam daarin verandering als gevolg van het Sigma-plan waarvan de werken vanaf 1977 in uitvoering kwamen.
Dijkverhogingen en aanleg van pompgemaal en verwijdering van de sluis hertekenden ook het beeld van de oude Kille.
Door de uitvoering van een betonnen omsluiting en randwerken ontstond een keurig cosy haventje in de Scheldebocht. Deze omsluiting en het wegvallen van die sluis veroorzaakte evenwel een snelle verzanding waardoor het gebruik als haven zeer sterk werd bezwaard.
Onder impuls van onze vereniging en met de goede medewerking van de dienst van de Vlaamse Waterweg werd de totaal verzande haven begin 2019 een eerste maal geruimd.
Heden wordt de haven gevrijwaard van overtollige verzanding door de gebundelde krachten van de Vlaamse Waterweg en onze vereniging.